Osebna orodja
Nahajate se tu: Domov Izdelki Sistemi točnega časa in frekvence Točen čas z GPS signalom
Točen čas z GPS signalom
 
Določanje točnega časa z GPS signalom.
 
GPS satelit
 

GPS (Global Positioning System) je satelitski sistem za določanje pozicije, navigacijo in prenos časa. Postavilo ga je ameriško ministrstvo za obrambo. Namenjen je dvema vrstama uporabnikov: vojaškim in civilnim. Prvim omogoča višjo (PPS - Precise Positioning Service) in drugim zmanjšano stopnjo točnosti (SPS - Standard Positioning Service). PPS je dostopen samo določenim, večinoma vojaškim uporabnikom, SPS pa je splošno dostopen.

GPS temelji na točnem merjenju časa, ki ga porabi signal na poti od oddajnika - satelita, do sprejemnika - uporabnika. 24 aktivnih satelitov je razporejenih v šestih orbitalnih ravninah in enkrat obkrožijo zemljo na višini 20000 km v približno 12 urah. Tak razpored omogoča, da so praktično v vsakem trenutku, na vsaki točki zemeljske površine, vidni najmanj štirje sateliti. To je tudi potrebno število satelitov za določitev koordinat sprejemnika (x, y, z) in odstopanja sprejemnikovega časa od časa sistema GPS. Satelite nadzorujejo v kontrolnih postajah na zemlji. Redno jim določajo in pošiljajo natančne orbitalne parametre in odstopanje atomskih ur na satelitih od sistemskega časa. 

Čas sistema GPS je bil leta 1980 enak kot čas UTC. Sedaj se oba časa razlikujeta za celo število sekund, ki so jih od takrat dodali času UTC, zaradi uskladitve s kroženjem zemlje. Ta razlika je na voljo med podatki, ki jih oddajajo sateliti. Ure iz našega programa razliko upoštevajo in zato merijo čas UTC oz. ustrezen lokalni čas.

GPS constellation

Vira slik:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Navastar-2.jpg

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ConstellationGPS.gif

 

 
Akcije dokumenta