Osebna orodja
Nahajate se tu: Domov Izdelki Sistemi točnega časa in frekvence Točen čas z DCF77 signalom
Točen čas z DCF77 signalom
 
Kratek opis DCF77 signala točnega časa.
 
DCF77 doseg
 

Radijske ure DCF77 sprejemajo signal dolgovalovnega radijskega oddajnika DCF77, ki je lociran v Mainflingenu pri Frankfurtu in oddaja uradno časovno referenco v Nemčiji. Doseg DCF77 signala je prikazan na zgornji sliki. Čas, ki ga signal oddaja je srednjeevropski čas oz. srednjeevropski poletni čas. Sprejem signala je možen v večjem delu Evrope.

Oddajnik je krmiljen z atomsko uro Nemškega fizikalno-tehničnega inštituta (PTB) v Braunschweigu. Oddaja tekoči čas in datum, ki je binarno kodiran s pomočjo amplitudne modulacije. Celotna informacija je oddana vsako minuto.

Na začetku vsake sekunde pade amplituda nosilca frekvence 77,5 kHz na 25% polne vrednosti in ostane v tem stanju 0,1 ali 0,2 sekunde. Trajanje 0,1 sekunde predstavlja logično vrednost 0, 0,2 sekunde pa logično vrednost 1. Informacija o času, statusu in paritetni biti so oddani med 15. in 58. sekundo vsake minute. Ob 59. sekundi ni spremembe amplitude. To označuje začetek nove minute ob naslednji sekundi.

Dodatno je nosilec oddajnika DCF77 moduliran s psevdo naključnim faznim šumom. Psevdo naključni niz dolžine 512 bitov je prenešen med amplitudno modulacijo. Sprejemnik za tak signal (PZF), določa čas z metodo korelacije, kar omogoča manjšo negotovost, znotraj nekaj mikrosekund. To je precej bolje kot pri običajnih sprejemnikih z amplitudno modulacijo.
 

 
Akcije dokumenta