Osebna orodja
Nahajate se tu: Domov Izdelki Sistemi točnega časa in frekvence Sistem točnega časa
Sistem točnega časa
 
Uporaba v omrežnem sistemu.
 
Omrežni NTP sistem
 

Sistem točnega časa – sinhronizacija preko omrežja

Na področju sinhronizacije s točnim časom se vedno bolj uveljavlja uporaba Etherneta kot skupnega komunikacijskega medija. Klasično distribuiranje sinhronizacijskih impulzov in časovnih telegramov preko ločene, namenske pokablitve se počasi umika.

Vse naprave, ki naj bodo sinhronizirane, so povezane v računalniško omrežje - Ethernet 10/100 Mbit/s ali hitrejše omrežje. V omrežju mora biti dostopen časovni strežnik NTP, ki ima svoj čas zelo točno sinhroniziran, običajno s pomočjo vgrajenega GPS sprejemnika. Vse ostale naprave v omrežju se sinhronizirajo s tem strežnikom preko protokola NTP ali SNTP.

Za prikaz časa so na voljo tako digitalne kot tudi analogne omrežne ure in prikazovalniki. Nekatere se lahko napajajo kar preko omrežja Ethernet – v skladu s standardom IEEE 802.3af (Power over Ethernet).

Časovni strežnik NTP omogoča sinhronizacijo tudi številnih drugih “omreženih” naprav kot so: elektroenergetske naprave skladne s standardom IEC61850, telefonske centrale, registratorji pogovorov, kamere…

Z uporabo časovnega strežnika se seveda lahko sinhronizirajo tudi naprave, ki tvorijo lokalno  računalniško omrežje: strežniki, usmerjevalniki, osebni računalniki…


Opis klasičnega sistema točnega časa

Sistem točnega časa vsebuje matično uro, sestavljeno iz več modulov, prilagojenih zahtevam strank: sprejemnik točnega časa DCF77 ali GPS (ali oba pri redundančnem sistemu), gonilnik analognih ur, kartica z dodatnimi serijskimi in impulznimi izhodi, preklopni modul za redundančni sistem, kartica z optičnimi izhodi,...

 

Sistem točnega časa


Antena DCF77 sprejema signale dolgovalovnega oddajnika DCF77 lociranega v bližini Frankfurta. Izvedbe za montažo na steno ali drog. Priporočljivo jo je namestiti zunaj zgradbe.

Antena GPS sprejema signale satelitov GPS. Prirejena je za montažo na drog oz. cev. Nameščena naj bo na strehi, oz. tam, kjer je vsaj nekaj neoviranega razgleda na nebo.

Datumske digitalne ure VP100/20 NET, DU70, DU35K NET preko 2-žične povezave sprejemajo časovne telegrame matične ure. Vsaka ura telegrame sprejema in oddaja naprej. To omogoča vezavo v serijo: iz izhoda predhodne ure na vhod naslednje, itd. Namesto telegramov lahko, tako kot analogne ure, za sinhronizacijo uporabljajo minutne impulze. Ure so med seboj povezane z 2 oz. 3 ali 4-žično povezavo (potrebno pri programiranju VP100/20).
Podrobnejši opisi: VP100/20 NET, DU70, DU35K NET.

Analogne stranske ure uporabljajo za pogon sekundne ali minutne impulze matične ure. Pri prehodih zimski/poletni čas in obratno, kazalcev ur ni potrebno ročno premikati - za vse samodejno poskrbi matična ura.

S PC-jem preko serijskega porta (RS232) programiramo tekstovna sporočila na prikazovalnikih VP100/20. Z enim PC lahko programiramo katerikoli prikazovalnik v mreži, vsak ima namreč svoj naslov.

Časovni telegrami matične ure lahko nastavljajo tudi sistemski čas PC, strežnika, ali drugih naprav (zaščitne naprave v energetiki, krmilniki..).


Primer sinhronizacije procesov v energetiki

 

Energetika

 

 
Akcije dokumenta