Osebna orodja
Nahajate se tu: Domov O podjetju Novice in obvestila Varnejša šolska pot v občini Ivančna Gorica
Navigacija
Prijavite se


Ali ste pozabili geslo?
 

Varnejša šolska pot v občini Ivančna Gorica

Sipronikin prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« in spletni portal VI VOZITE opozarjata voznike in šolarje na šolski poti v Ivančni Gorici

Občina Ivančna Gorica je v okviru prizadevanj za večjo prometno varnost občanov, med katerimi so najbolj ranljivi prav otroci, v naselju Ivančna Gorica na Ljubljanski cesti skupaj s podjetjem Sipronika in Zavarovalnico Triglav postavila prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« MHP50 z všečkom. Odslej bo tako promet na lokalni zbirni cesti (Ljubljanska cesta - LZ 139061) ki povezuje  center lvančne Gorice z obvoznico ter regionalno cesto, ki pelje do Šentvida pri Stični, potekal varneje. Lokacija je bila skrbno izbrana, saj je v primerni razdalji do prehoda za pešce, ki ga dnevno prečka večje število učencev in dijakov. Prikazovalnik MHP50  je del vseslovenskega projekta Skupaj umirjamo promet, v katerem bo ob sofinanciranju največje slovenske zavarovalnice 19 slovenskih občin aktivno umirjalo promet v bližini šol, vrtcev in na šolskih poteh.

Po podatkih slovenske policije je hitrost vozila najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na težo posledic prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci. Zato je umirjanje prometa v naseljih, kjer so pešci najbolj izpostavljeni, med ključnimi elementi preventivnega delovanja ter učinkovit ukrep za zmanjšanje števila prometnih nesreč in njihovih posledic. Na pobudo podjetja Sipronika ter v sodelovanju Zavarovalnice Triglav in slovenskih občin, med katerimi je tudi občina Ivančna Gorica, je tako nastal projekt Skupaj umirjamo promet, katerega glavni cilj je počasnejša vožnja v okolici šol in vrtcev, kjer so najbolj izpostavljeni predvsem najmlajši pešci.

 Mirnejši promet na šolski poti v Ivančni Gorici

V občini Ivančna Gorica so ob začetku novega šolskega leta namestili prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« na Ljubljanski cesti  v smeri proti centru mesta, pred prehodom za pešce, ki ga dnevno prečka veliko število učencev in dijakov šolskega centra Ivančna Gorica. Hitrost je na tem mestu sicer omejena na 50 km/h, vendar je veliko voznikov ne upošteva.  Ljubljanska cesta je prometno zelo obremenjena, predvsem v jutranjih in popoldanskih konicah je frekvenca vozil precej visoka.

 

 

Povečana previdnost voznikov na tem odseku je tako nujna. Občina se je zato prijavila na razpis Sipronike in Zavarovalnice Triglav za sofinanciranje postavitve omenjenega prikazovalnika hitrosti  prav za to lokacijo in bila s svojo prijavo uspešna.

 Zmanjšanje prekoračitev hitrosti

 »Verjamem, da smo z namestitivijo novega prikazovalnika hitrosti Sipronika MHP50 in uvajanjem portala VI VOZITE v občini Ivančna Gorica bistveno prispevali k umiritvi prometa in večji varnosti pešcev in kolesarjev. Prikazovalnik je postavljen na izjemno občutljivem območju, kjer poteka šolska pot do vzgojnoizobraževalnih zavodov, v katerem delujeta matična osnovna Osnovna šola Stična in Vrtec Ivančna Gorica  ter Srednja šola Josipa Jurčiča. Pretočnost prometa je na omenjeni lokaciji dnevno zelo velika, zato je umiritev prometa na tem mestu še posebej pomembna. Prepričani smo, da se bo s prikazovalnikom hitrosti bistveno zmanjšalo tveganje za nesreče in izboljšala prometna varnost v Ivančni Gorici,«  je o pomembnosti postavitve sistema za umirjanje prometa  povedal župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad.  Pomočnik ravnatelja OŠ Stična in član občinskega SPV, Gregor  Arko pa je dodal: »V šolski avli bomo postavili prikaz statističnih podatkov iz prikazovalnika MHP50, ki bodo učence opozarjali na nevarnost ob koncu pešpoti, ko morajo prečkati Ljubljansko cesto. Starši in učitelji pa bomo lahko bolj mirni v času, ko bodo otroci na poti v šolo in iz nje.«

 Prijazen preventivni ukrep

Pametni prikazovalniki hitrosti »Vi vozite« MHP50 spadajo v kategorijo prijaznih preventivnih ukrepov za izboljšanje varnosti v cestnem prometu. »Prikazovalniki hitrosti, ki jih v okviru tega projekta nameščamo na šolske poti, voznike pohvalijo za zgledno vožnjo, ali jim pokažejo, da njihovo ravnanje za volanom ni primerno. Sistem hkrati tudi shranjuje in obdeluje podatke o prometu, ki jih prikazujemo na spletnem portalu www.VI-VOZITE.si. Pokazati želimo, kako sistemska vključitev merilnikov pozitivno vpliva na zmanjševanje hitrosti v območjih umirjenega prometa,« pojasnjuje direktor Sipronike Marjan Kržišnik.

Podatke, ki jih prikazovalnik zbira, bodo lahko v občini uporabljali za načrtovanje različnih ukrepov urejanja prometa na širšem območju lokacije, kjer je nameščen. V avli OŠ Stična bo poleg tega trajno nameščen

 

 

 

računalniški zaslon za prikaz statističnih podatkov o hitrostih in številu vozil na šolski poti. To bo imelo pozitiven vpliv na ozaveščanje otrok o pomenu ustrezne vožnje na območjih s pešci. Prav tako občina lahko na svojo spletno stran postavi nekaj izbranih statističnih podatkov iz portala VI VOZITE, in na ta način širšo javnost obveščajo o razmerah v prometu na mestu prikazovalnika.  Sistem Sipronika MHP50 + portal VI – VOZITE  nagovarja tri skupine udeležnecev v prometu :

-          Voznike, s prikazom njihove hitrosti na prikazovalniku,

-          Pešce in širšo javnost, preko objav na monitorju  v šolski avli oziroma na spletni strani občine,

-          Strokovno javnost, preko zaščitenega dostopa do spletnega  portala VI VOZITE

in tako ustvarja večji poudarek na umirjanju vožnje na nevarnih mestih.

Za čim manj nesreč

V Zavarovalnici Triglav si že vrsto let z različnimi aktivnostmi prizadevajo za večjo prometno varnost. Skladno s svojimi temeljnimi vrednotami, med katerimi sta v ospredju varnost in družbena odgovornost, so podprli tudi postavitev prikazovalnika hitrosti v Občini Ivančna Gorica.

Od junija do predvidoma konca leta bodo tako slovenske občine, podjetje Sipronika in Zavarovalnica Triglav s prikazovalniki hitrosti »Vi vozite« MHP50 opremili 19 nevarnih cestnih lokacij in s skupnimi močmi poskrbeli za (še) večjo varnost vseh udeležencev v prometu.

Akcije dokumenta