Osebna orodja
Nahajate se tu: Domov Reference Projekti MHE in FVE vključene v SCADO

MHE in FVE vključene v SCADO

Julija 2011 smo uspešno predali zaključen projekt vključevanja obnovljivih virov energije v SCADO nadzornega centra podjetja Elektro Ljubljana OVE d.o.o.

Za podjetje Elektro Ljubljana OVE d.o.o. smo obstoječi sistem za nadzor in upravljanje z desetimi malimi hidroelektrarnami (MHE) nadgradili še za vključitev sedmih sončnih oz. fotovoltaičnih elektrarn (FVE). Izvedeni nadzorni sistem sedaj omogoča tudi povezavo naprej v nadrejene sisteme oz. v pametna omrežja, t.i. SmartGrids.

Omenjeni nadzorni sistem se po ustreznih komunikacijskih poteh poveže s posamezno MHE ali FVE, ki je vključena v sistem, in zbira meritve, kot so trenutna delovna ali jalova moč, napetost, tok, pretok, diagnostika, ipd. Podatki iz posameznih elektrarn se nato agregirajo v koncentratorju, ki jih po enotnem protokolu pošilja naprej v nadzorni center. Zbrane informacije so ustrezno obdelane in vključene v SCADO nadzornega centra. Podatki so uporabniku prikazani v prijazni grafični obliki, se shranjujejo v arhiv in po potrebi kronološko ali statistično obdelajo, omogočajo vpogled v stanje posamezne elektrarne v realnem času, ipd.

Skupna inštalirana moč za MHE znaša 2.4 MW, za FVE pa 500 kWp.

Nadzor in upravljanje s posamezno elektrarno je omogočeno s komunikacijo v obe smeri, tako da se iz nadzornega centra lahko izvede izklop oz. vklop posamezne naprave v primeru izpadov, glede na vremenske razmere, poškodbe, ipd. 

Z ustreznim upravljanjem na daljavo se posledično občutno zmanjša število delovnih ur na terenu, skrajša se odzivni čas v primeru izpadov, posebej v težko dostopnih področjih, itd. Vse naštete prednosti odločilno vplivajo na ekonomično upravičenost naložbe v omenjeni nadzorni sistem, ki pa obenem pomembno prispeva tudi k zagotavljanju kvalitetne električne energije, kar je cilj vsakega sodobnega elektrodistribucijskega podjetja.

Grafični prikaz delovanja elektrarn v SCADI si lahko ogledate v naši galeriji.

FVE -delovanje

 

Akcije dokumenta